Fråga bagaren

Fel i brödskorpan



SYMTOM MÖJLIGA FEL
Skorpan river sig   
a. för lite eller för sen kvalm
b. för låg ingångstemperatur i ugnen
c. för styv deg
d. för mycket surdeg i rågbröd
e. för mycket kvalm på rågbröd
Skorpan river sig på sidorna  a. för tätt mellan bröden
b. för mycket övervärme
c. för kall ugn
d. för kort jästid
e. för kort och för kall degföring
Skorpan blir för tunn a. för hög ugnstemperatur
b. för kort baktid
c. för fuktigt på ytan vid avbakningen
Skorpan blir för tjock 
a. för låg ugnstemperatur
b. för lång baktid
Skorpan krackelerar dåligt 
a. för lite ånga i rask och ugn
b. för dåligt avspröat före ugnen
c. för varm ugn
d. för dålig spänning i degbitarna vid uppslagning
Skorpan blir vitfläckig
a. för lite utjäst
b. kondensvattendroppar på ytan
Skorpan blir blåsig 
a. för kall deg
b. för vek deg
c. för omogen deg
d. för hög temperatur i rasken
e. för lite avspröat före ugnen
f. för mycket ånga i rasken
g. för mycket ånga i ugnen
Skorpan blir för ljus
a. för kall ugn
b. för kort baktid
c. för varm degföring
d. för snabb degföring
e. för högt falltal på mjölet
f. för vek deg
Skorpan blir för mörk 
a. för varm ugn
b. för lång baktid
c. för lågt falltal på mjölet
d. för söt deg
e. för mycket mjölk
f. för kraftig strykning