Fråga bagaren

Fullkornsbröd



4 dl Möllarens Vetemjöl

3 3/4 dl Möllarens Fullkornsvetemjöl

1 3/4 dl Möllarens Rågsikt

1 dl ljus sirap

2 1/2 dl vatten

25 g jäst

15 g smör

1 1/2 tsk salt

(4 tsk pomerans)

 

Tid: 2.5 timme, varav 1.5 timmes jästid.

Antal: 2 stycken bröd.

 

1.          Mät upp alla ingredienserna .

2.          Arbeta upp en smidig deg. Låt degen vila under en handduk i 30 minuter.

3.          Dela upp degen i två lika stora bitar.

4.          Arbeta degstyckena till två runda bollar och låt dem vila ytterligare 10 minuter under en handduk.

5.          Smörj två stycken brödformar. Forma degstyckena till bröd. Fukta gärna bröden och rulla dem i fullkornsvetemjöl, lägg dem sedan i formarna.

6.          Jäs bröden i ca 50 minuter eller till dess dubbla storlek. Tips! Låt dem stå och jäsa i ugnen med endast lampan tänd och en skål med vatten.

7.          Tag ut bröden och vattenskålen, värm upp ugnen till 250 °C.

8.          Placera bröden längst ner i ugnen och spruta in lite vatten med en blomsterspruta i ett par sekunder.

9.          Sänk värmen till 190 °C efter 1 minut. Baka bröden i ca 35 minuter.

10.       Tag ut bröden ur formarna och låt dem svalna på ett galler.

 

Lycka till med baket!