Fråga bagaren

Rågsiktsbröd



9-10 dl Möllarens Rågsikt

50 g smör

4 msk mörk sirap

3 1/4 dl vatten

2 msk mald kummin

25 g jäst

1 1/2 tsk salt

 

Tid: 2.5 timme, varav 1.5 timmes jäsning.

Antal: 2 st.

 

1.     Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vattnet, sirapen samt kryddorna, värm till 37 °C. Häll över degvätskan i en bunke, smula ner jästen, rör tills den är upplöst.

2.     Tillsätt rågsikten och saltet, arbeta ihop till en deg. Låt därefter degen få vila en halv timme under en handduk.

3.     Dela upp degen i två bitar och arbeta till runda bollar, låt dem vila ytterligare 10 minuter under en handduk.

4.     Smörj två formar och täck insidan med ströbröd. Forma deg styckena till bröd och lägg dem i formarna. Jäs till dubbel storlek, ca 50 min. Tips! Ett bra ställe att jäsa bröden på är i ugnen, tänd lampan och ställ en skål med vatten längst ner.

5.     Tag ut bröden samt skålen med vatten och värm upp ugnen till 250 °C.

6.     När bröden placerats i ugnen, spruta in lite vatten med en blomsterspruta. Efter en minut, lufta snabbt och sänk temperaturen till 180 °C. Grädda i ca 40 minuter.

7.     Tag ut bröden ur formarna och pensla med varmt vatten eller smält smör på brödets skorpa, låt dem svalna på ett galler.

 

Lycka till med baket!