Fråga bagaren

Solrosbröd



8-10 dl Möllarens Ekologiska Vetemjöl

2 3/4 dl vatten

1 1/2 dl solrosfrön

3/4 dl olivolja

1 1/2 msk honung

1 1/2 tsk salt

25 g jäst

 

Tid: 2.5 timme, varav 1.5 timmes jästid.

Antal: Två stycken formbröd.

 

1.        Lägg solrosfröerna i varmt vatten i ca 20 minuter.

2.        Mät upp allting utom solrosfröerna och arbeta tills det precis blivit en deg.

3.        Tillsätt solrosfröerna och arbeta färdigt degen.

4.        Låt degen vila under en handduk i 30 minuter eller lägg degen i en skål täckt med gladpack, ställ sedan in den i kylen 6-8 timmar.

5.        Dela degen i två bitar, arbeta degstyckena till två runda bollar och låt dem vila ytterligare 10 minuter under en handduk.

6.        Smörj två stycken brödformar, forma degstyckena till bröd och lägg dem i formarna.

7.        Jäs bröden i ca 50 minuter eller till dess dubbla storlek. Tips! Låt dem stå och jäsa i ugnen med endast lampan tänd och en skål med vatten.

8.        Tag ut bröden och vattenskålen, värm upp ugnen till 225 °C.

9.        Placera bröden längst ner i ugnen och spruta in vatten med en blomstersprut a i ett par sekunder. Sänk värmen till 200 °C. Baka bröden i ca 40 minuter.

10.      Tag ut bröden ur formarna och låt dem svalna på ett galler.

 

Lycka till med baket!