Specialbröd

Ingredienser

5 dl Möllarens Vetemjöl Special

4 dl Möllarens Rågsikt

3 1/2 dl vatten

1/2 dl ljus sirap

35 g smör

25 g jäst

1 ½ tsk salt

1 tsk anis (hel)

1 tsk fänkål (hel)

1 tsk kummin (hel)

Tid: 2.5 timme, varav 1.5 timmes jästid.

Antal: Två stycken bröd.

Instruktioner

1. Stöt sönder anisen, fänkålen och kumminen med en mortel.

2. Väg upp övriga ingredienser och arbeta samman till en deg.

3. Låt degen vila under en handduk i 30 minuter.

4. Lägg upp degen på bordet, dela den i två lika stora bitar.

5. Arbeta degstyckena till bollar och låt dem vila ytterligare 10 minuter under en handduk.

6. Smörj två stycken brödformar, forma degstyckena till bröd och lägg dem i formarna.

7. Jäs bröden i ca 50 minuter eller till dess dubbla storlek. Tips! Låt dem stå och jäsa i ugnen med endast lampan tänd och en skål med vatten.

8. Tag ut bröden och vattenskålen, värm upp ugnen till 250 °C.

9. Placera bröden längst ner i ugnen och spruta samtidigt in vatten med en blomsterspruta ett par sekunder. Sänk värmen till 200 °C. Baka bröden i ca 35 minuter.

10. Tag ut bröden ur formarna och låt dem svalna på ett galler.