Skåne-möllan 50 år

Skåne-möllan fyller 50 år! 

För femtio år sedan tog min far Sten Persson tillsammans med Evald Nilsson och Nils Jönsson det djärva beslutet att gå in i kvarnbranschen. När vi nu slår en blick i backspegeln ser vi att det är så vi har fortsatt att jobba – modigt och lyhört. Det har tagit oss dit där vi är idag.


Under årens lopp har kvarnarna i Sverige blivit färre och större samtidigt som konkurrensen om standardproduktionen blivit hårdare. Men genom att vara flexibla har vi kunnat addera fler ben att stå på. Det har varit en viktig framgångsfaktor. Eftersom de större kvarnarna har svårt att ställa om till mindre serier började vi exempelvis tidigt ta fram skräddarsydda mjöler, en viktig nisch för vår överlevnad.


När värmebehandlade produkter efterfrågades i början av 1990-talet tog vi fram TTT och senare också MWT och SMT som blev unika produkt- grupper för oss eftersom ingen annan – än idag – använder samma värmebehandlingsteknik. Tekniken gav dessutom fler fördelar än vi kunnat ana. De värmebehandlade spannmålsprodukterna gjorde bröden saftigare och mer hållbara och visade sig passa utmärkt i färdigrätter och vegetariska rätter – livsmedelsproducenter och bagerier slapp därmed att tillsätta syntetiska färskhållare och e-nummer.


Men hemligheten bakom framgången ligger främst hos vårt duktiga, motiverade och engagerade team som alltid siktar högt. Det är laget Skåne-möllan som håller kvarnhjulen igång. Nu firar vi femtio spännande år och ser med tillförsikt framtiden an.