Finns det något vackrare än ett vetefält som skimrar i grönt och silvervitt? Vete är det mest odlade sädesslaget i världen – även i Sverige.
Vete började odlas i Mellanöstern för cirka 12 000 år sedan och har odlats sedan cirka 3900 f.kr i Norden. I Sverige var vetet länge förknippat med lyx och det var i stort sett bara de rika och välbärgade som hade råd att baka bröd på vitt, fint vetemjöl. På 1900-talet fick vetet ett riktigt uppsving i Sverige och idag är detta vårt mest odlade sädesslag. Höstvete är vanligare än vårvete och innebär att vetet odlas på hösten och ligger och gror under vintern vilket gör det tåligare. Skåne-möllan maler ca 40 000 ton vete per år. Av vetet framställs många olika produkter, till exempel grahamsmjöl som är ett fullkornsmjöl. I ett fullkornsmjöl skiljs inte skalet från kärnan innan kärnorna mals till mjöl. Fullkornsmjöl har ett högre innehåll av kostfibrer, vitaminer och mineraler.